Despre Fascia - Un univers interior

Următorul videoclip youtube a fost furnizat AICI pentru a vă oferi o înțelegere mai vizuală a fasciei. 

Atentie! Pe măsură ce vizionați, puteți experimenta momente de tip „aha” - momente în care informațiile rezonează cu ceea ce trăiți.

Fascia (în latină înseamnă „bandă sau „bandaj”) este o formă de țesut conjunctiv care lubrifiază, organizează și leagă structurile din corp.

 

Fascia a devenit un cuvânt la modă în domeniul medicinei holistice, al terapiilor corporale și al mișcării în ultimii ani, datorită interesului cercetătorilor. Acest studiu intim al sistemului fascial dezvăluie o dimensiune fascinantă a anatomiei umane care deschide o poartă către conectarea corpului cu mintea cu emoția, pe măsură ce adâncește și îmbogățește înțelegerea și tratarea durerii fizice. Această relație naturală interconectată între minte-corp-emoții este nucleul multor practici antice de vindecare.

 

Există 3 tipuri de fascia:

  1. Fascia superficială, un strat gras direct sub piele.
  2. Fascia profundă, un strat care poate înconjura mușchii individuali și grupuri de mușchi.
  3. Fascia viscerală, un strat care se găsește în principal în cavitatea abdominală.

 

În contextul bodywork/masajului terapeutic, ne interesează în primul rând fascia profundă, un strat de țesut conjunctiv dens care se întrepătrunde și înconjoară mușchii, oasele, nervii și vasele de sânge ale corpului. Acest strat fascial poate fi vizualizat ca o singură bucată de înveliș care acoperă literalmente toate părțile interioare ale corpului, oferind o rețea tensională de sprijin și structură pentru corp. La fel ca ligamentele, tendoanele, cartilajele, oasele și grăsimea din corpul nostru, fascia constă în principal din colagen și substanță fundamentală.

 

Sistemul fasciei este fluid și atunci când este în funcționare optimă, fascia este relaxată și suplă, permițând mușchilor să alunece fără probleme înainte și înapoi.

 

Fascia profundă este în esență avasculară, dar este bogat alimentată cu terminații nervoase care raportează prezența durerii (nociceptori), modificarea mișcării (proprioceptori), modificarea presiunii și vibrației (mecanoreceptori), modificarea mediului chimic (chemoreceptori) și fluctuație. în temperatură (termoreceptori). Prin urmare, sistemul fascial poate fi considerat un sistem nervos secundar interconectat care transmite energie și informații din cap până în picioare. Având în vedere acest lucru, putem începe să înțelegem de ce uneori o durere într-o parte a corpului nostru se poate răspândi în alte părți ale corpului care aparent aleatorii nu au legătură.

 

Țesutul fascial se poate contracta și relaxa independent de mușchii pe care îi înconjoară, de aceea răspunde la stres fără ca noi să știm asta. Traumele fizice sau emoționale, cicatricile, inflamația, lipsa mișcării sau suprasolicitarea și o postură proastă pot duce la o îngroșare a fasciei, făcând-o mai puțin flexibilă și provocând mișcare restricționată, modele de ținere nesănătoase și durere. O modalitate de a experimenta acest efect este în timpul somnului nostru de noapte. Corpul este încă... fără mișcare. Fascia se îngroașă în mod natural. Acesta este motivul pentru care ne simțim mai puțin flexibili dimineața și adesea dorim să ne întindem corpul la trezire. În părțile corpului în care fascia rămâne îngroșată și contractată, putem experimenta, în timp, dureri cronice și să ne pierdem capacitatea de a ne mișca liber.

 

Fascia răspunde, de asemenea, la stările noastre emoționale și se ține de amintirile emoționale. Practicile estice de vindecare, cum ar fi Medicina Tradițională Chineză și Acupunctura, știu de mult despre această legătură dintre țesuturile corpului și emoțiile noastre și acum există dovezi științifice din ce în ce mai mari că într-adevăr tristețea, anxietatea, durerea și traumele trecute se pot înfunda adânc în fascia.

 

Rolul fasciei este de a oferi un sistem de susținere de „Tensegritate”. Termenul tensegritate este o combinație a cuvintelor „tensiune” și „integritate”. Tensegritatea descrie funcția țesutului conjunctiv în stabilizarea scheletului. Fără fascia, structura noastră osoasă s-ar prăbuși pur și simplu la sol, deoarece oasele scheletice plutesc liber și se separă unele de altele, mai degrabă decât să fie stivuite frumos unele peste altele. Când fascia este sănătoasă, tensiunea este distribuită uniform în întreaga structură, menținând corpul în sus, flexibil și fără durere.